3 λόγοι που αγαπάμε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και είμαστε εκεί σε κάθε live του!

more.com
3 min readJun 7, 2024

--

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Καλοκαίρι 2024

50+ χρόνια δεν τα λες και λίγα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν μουσικό θρύλο που καταφέρνει μέχρι και σήμερα να γεμίζει ολόκληρα στάδια κάνοντας μικρούς και μεγάλους να παραληρούν ανατριχιάζοντας από τις πρώτες κιόλας νότες των κομματιών του. Και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου το έχει πετύχει αυτό χωρίς αμφιβολία! Γιατί για εμάς η ροκ ελληνική μουσική είναι συνώνυμο του ονόματός του. Γιατί αν είχαμε δυο ζωές, θα τον ακούγαμε ευλαβικά για άλλα 50 χρόνια ακόμα. Και οι λόγοι είναι αμέτρητοι. Εδώ απλά θα μοιραστούμε τους 3 πιο σημαντικούς. Ας είναι λοιπόν οι λόγοι αυτοί η δική μας ταπεινή μνεία στο απόλυτο «εφηβικό γεράκι», που δε θα σταματήσουμε ποτέ να λατρεύουμε! Γιατί στην τελική, αν τον πετυχαίναμε σε κάποια αλάνα από εκείνες που μεγάλωσε, ένα θα του λέγαμε: «Βασίλη ζούμε για να σ’ ακούμε»!

«Αιώνιος έφηβος»

Ο Βασίλης για εμάς δεν έχει ηλικία. Θα μπορούσε να είναι 30-40–50…για εμάς δεν κάνει καμία διαφορά. Γιατί αυτό που αποπνέει είναι διαχρονικό. Η αύρα του αυθεντικού ροκά που γοητεύει όποιον βρεθεί δίπλα του, η ροκ ασυμβίβαστη ψυχή που χτυπιέται ασταμάτητα δίνοντας όλα της το είναι σε κάθε live, το νεανικό στιλ που ουρλιάζει όρεξη και πάθος για ζωή. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον πρώτο λόγο που ο Βασίλης έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Και αυτό δε θα πάψει ποτέ γιατί για εμάς ο Βασίλης θα είναι πάντα έφηβος. Η φιγούρα και τα τραγούδια του θα μας θυμίζουν πάντα τους πρώτους δυνατούς εφηβικούς μας έρωτες. Και ας μην ήταν ποτέ το crush μας τόσο κουλ όσο Βασίλης. Τι να κάνουμε;

«Τραγούδια σταθμοί»

Αν ξεκινήσουμε με αγαπημένα τραγούδια δε θα τελειώσουμε ποτέ! Γιατί ο Βασίλης, όπως έχει πει και ο ίδιος, δεν κυνηγούσε ποτέ το σουξέ αλλά ακολουθούσε το ένστικτό του. Και όπως φαίνεται, εκείνο δεν τον πρόδωσε ποτέ. Τα περισσότερα κομμάτια του παραμένουν σταθμοί στην ελληνική δισκογραφία και αυτό γιατί όταν οι στίχοι έχουν τέτοιο βάθος και η μουσική τους αγκαλιάζει τόσο αρμονικά, τότε η αισθαντική φωνή ενός τεράστιου καλλιτέχνη, όπως εκείνη του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, είναι το μόνο που χρειάζεται για να γίνει το τραγούδι ιστορία. Μια ιστορία που κάτι σου θυμίζει σαν να την έχεις ζήσει προσωπικά. Εντάξει ίσως φταίει πως η «Σφεντόνα» μου θυμίζει λιγουλάκι τον μπαμπά μου (δεν την λες και γαλλική τη μυτούλα του). Και το «Άσε με να κάνω λάθος» τους αιώνιους τσακωμούς με τη μαμά μου στα μικράτα μου. Ε, και το «Πριν το τέλος» τον απαρηγόρητο χωρισμό που νόμιζα πως βίωνα στο γυμνάσιο. Τώρα βέβαια δε νομίζω πως υπάρχει κομμάτι του Βασίλη με το οποίο να μη συνδέομαι. Και αυτή η σύνδεση που προκαλεί αποδεικνύει περίτρανα και το ταλέντο του. Ψάξ’ το και εσύ και θα με θυμηθείς!

«Αλληλεγγύη»

Φαντάστηκες πως το «Χαιρετίσματα» λοιπόν στην εξουσία το έγραψε τυχαία; Θα σου πούμε εμείς. Όχι. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ο Βασίλης θα είναι για πάντα στην καρδιά μας είναι το πνεύμα αλληλεγγύης και το αίσθημα δικαίου του. Για εμάς ο Βασίλης είναι ο ροκ επαναστάτης που με τα τραγούδια του δίνει γροθιές στο στομάχι προσπαθώντας να αφυπνίσει συνειδήσεις και κριτική σκέψη! Συμμετέχει πάντα σε μουσικά φοιτητικά φεστιβάλ, ενώ είναι από τους καλλιτέχνες που δε στρατεύτηκαν ποτέ αλλά κράτησαν σταθερή ιδεολογική πορεία την οποία εκτιμάμε και θαυμάζουμε σε όλη την πορεία του! Γιατί όταν ο Βασίλης τραγουδάει το «Ελλάς», η λέξη αποκτάει νέο νόημα!

Και επειδή μετά από τέτοιο ψηστήρι που σου κάναμε, ξέρουμε πως περιμένεις πως και πως να δεις τον Βασίλη να ροκάρει με την κιθάρα του, μπες στο more.com, κλείσε θέση για το επόμενο live του και έλα να μας πεις τους δικούς σου λόγους που το «έφηβο γεράκι» θα κάνει για πάντα την καρδιά σου να φτερουγίζει!

--

--